Меню

Затвори
menu

Бачковски водопад

Затвори
Бачковски водопад
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.94102621092604, 24.85836596428975

Бачково е китно малко селце намиращо се в Северните Родопи. Там има красива природа и омайни постройки в много красив стил. Там има чудесни места за обиколки, мястото е често посещавано от хората от близките населени места, особено през пролетта и лятото, а есента картинката от смесицата на цветовете предлага също уникални гледки, които са като изрисувани от художник.

Бачковският манастир се намира само на няколко километра южно от Бачково, което е близо до Асеновград. Манастирът е един от най-големите и най-известните манастири в страната.

Малко хора обаче знаят, че наблизо също така има и обаятелен водопад, до който се стига след кратка разходка. Ако искате да направите лека разходка сред красива природа и свеж въздух, особено през уикендите, то водопада е отлична идея. Той е пълноводен в края на пролетта, като към края на лятото и есента може да няма почти никаква вода. Препоръчваме да отидете през месеците Април-Юни.

Маршрутът до водопада отнема около 30 минути в посока, като наблизо има и удобно място за паркиране на автомобила. По маршрута към Бачковския водопад, можете да видите много диви животни: лалугер, сокол, ястреб, лисици и други. Също така можете да видите и различни растения като: дъб, бук, ела, бор, шипка, кокиче, теменужка и много други.

Маршрут

Маршрут от Бачковски манастир до Бачковският водопад

Покажи маршрута Маршрутът до водопада е кратък, той започва от входа на Бачковския Манастир, който се намира на приблизително 12 километра южно от Асеновград, като до него се стига по удобен асфалтиран път, който води в посока Смолян.

Минавате през село Бачково и малко след това ще видите отбивка вляво за самия манастир. Там може да оставите колата си на паркинга долу, или да се качите направо на паркинга на манастира. Преди манастира има красива уличка, пълна със магазинчета и ресторантчета, които предлагат вкусотии и интересни изработки и играчки.

От паркинга на манастира, трябва да продължите срещу неговия вход, където има асфалтиран път, който се движи в посока изток, след няколко минути пътеката ще стане леко под наклон, и след още няколко минути асфалта ще изчезне и ще стане на планински път, продължавате по него, като държите вляво, след още няколко минути ще започне спускане надолу и малко след това ще чуете и реката, а вляво на пътя може да се отклоните и да се нарадвате на водопада.

Общото разстояние от Бачковския манастир до Бачковския водопад е около 880 метра, изминава се със нормално темпо за около 20-30 минути. Почти няма къде да объркате пътя, просто трябва да държите вляво.

Още за Бачковския водопад

Водопадът е висок около 10-12 метра, като е най-пълноводен през късна пролет и ранно лято, отлична идея за посещение на семейства, които искат разходка сред природата. Времето което отнема е около 30 минути в посока, като пътя е стръмен на няколко места, но става и за деца.

Няма табели и маркировка, но трудно ще се объркате. Водопадът се стига по реката, която се влива в Чепеларска река. Малко преди него има отлична площадка за снимки и наслаждаване на гледките.

Мястото е изключително живописно и отлична идея за кратка разходка през пролетта и ранно лято.

Други забележителности близко до Бачковския водопад

Бачковския манастир – Бачковският манастир е един от най-известните манастири в България, намира се на под 1 километър западно от водопада. До манастира има удобен път и паркинг. Отлична идея за разходка през топлите уикенди, като до него може да се стигне със семейството.

Бачково – селцето се намира на минути по пътя към Бачковския манастир. До него се стига по удобен асфалтиран път от Асеновград към Смолян. Селцето е уникално красиво, сгушено в Северните Родопи. Отлична идея за разходка и разглеждане на уникалните постройки и почхапване сред чудните красоти на Родопите.

Асенова крепост – крепостта се намира на няколко минути от Асеновград, до нея се стига по удобен асфалтиран път, който започва вдясно от улица 6-ти януари (главният път от Асеновград към Смолян), малко след края на градът в посока юг. От там след няколко минути ще стигнете на крепостта, където има и паркинг, може да платите и да разгледате уникалните постройки и чудните панорамни гледки, от които се вижда Асеновград и близките долини.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив