Меню

Затвори
menu

Байкушева мура

Затвори
Байкушева мура
Байкушева мура
Дървени стълби към Байкушева мура
Начало на пътя към Байкушева мура
Дървени стълби до Байкушева мура
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.76708138103069, 23.423162655133893

Байкушевата мура се намира в Пирин планина, в близост до хижа Бъндерица, която е на 14 километра южно от град Банско. Дървото е високо около 26 метра, има диаметър около 2.48 метра и обиколка от 7.8 метра.

Мура представлява вид иглолистно дърво. Байкушевата мура е вид черна мура, като нейната възраст е оценена на повече от 1300 години. Тя е най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите дървета в цял свят.

До нея се стига по-лесен маршрут, който е удобен за цялото семейство. До самото дърво има изградена дървена площадка за по-лесен достъп. Мястото е красиво и е чудесен извор на информация за този тип дървета. През летния сезон (и не само) можете да се насладите на живописни гледки към природните красоти наоколо. В околността също така можете да видите и много видове животни, характерни за Пирин: дива коза, сокол, катерици и други.

Маршрут

До Байкушева мура се стига по маршрут, изграден от дървени стълби, започващи от паркинга до хижа Бъндерица. Тя се намира на около 14 километра южно от Банско. До хижата се стига за около 20 минути, като до нея има добър асфалтов път. От Банско трябва да продължите в посока юг, като там трябва да следите табелите, сочещи към хижата.

Можете да оставите автомобила си на паркинга и да се запътите в посока запад, където ще видите табела с информация за дървото. Оттам започва и маршрутът до него. Той преминава през стръмни, но удобни дървени стълби, които пресичат пътя и след това продължават нагоре към самото дърво, до което има и изградена площадка.

Целият маршрут се изминава за около 10 минути с нормално ходене и снимки. Пътят е лек и приятен, и е достъпен за цялото семейство.

Още за Байкушева мура

Дървото е едно от най-старите в цял свят и е най-старото иглолистно дърво в България. То е огромно – високо е над 26 метра и има диаметър от над 2.4 метра. До него има изградена дървена площадка, която позволява да се види от по-близо. Дървото се намира на 1930 метра надморска височина. Близо до него можете да видите едни от най-високите върхове на Пирин.

Чудесна идея е за кратка разходка сред природата на Пирин, като близо до него има удобен паркинг за автомобили. В областта се срещат много красиви растения като: мащерка, давидов лопен, пиринска лавадина, обикновена ела, черна мура, бяла мура, бук, хвойна и други.

Също така можете да видите и животни като: орел змияр, малък орел, сокол скитник, пернатонога кукумявка, сърни, диви кози, диви котки и много други. Изключително приятно място за разходка, особено през ранно лято, тъй като тогава въздухът е свеж и прохладен.

Други забележителности близо до Байкушева мура

Най-близката забележителност, която се намира само на няколкостотин метра от паркинга, е хижа Бъндерица. Тя е построена сред красива природа и е чудесно место за отдих и хапване. До нея се стига, като от паркинга продължите по пътя нагоре към планината. След около 5 минути ще сте на входа ѝ.

Друга интересна забележителност е хижа Вихрен. До нея се стига пеш за около 30 минути по асфалтовия път, вървящ нагоре към планината. От нея се разкриват красиви гледки към съседните върхове – Тодорка, Вихрен и други. Можете да се разходите до нея за кратка разходка и хапване.

Малко по-надолу, по пътя към град Банско, можете да посетите и Бъндеришка поляна. Там е изграден малък увеселителен комплекс, включващ кула за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф и други. Поляната е чудесно местенце за почивка сред природата в компанията на вашето семейство. Тя се намира на около 4 километра по пътя в посока към Банско, като преди него се прави ляв завой, а не се продължава към града – най-добре да използвате навигацията.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоСинанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище