Меню

Затвори
Меню

Байкушева мура

Затвори
Байкушева мура
Байкушева мура
Дървени стълби към Байкушева мура
Начало на пътя към Байкушева мура
Дървени стълби до Байкушева мура
Време:10 минути
Трудност:Ниска
Близо до:Банско
Координати:41.76708138103069, 23.423162655133893

Мура представлява вид иглолистно дърво. Байкушевата мура е вид черна мура, важен екземпляр, като нейната възраст е оценена на повече от 1300 години.

Байкушевата мура е най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите дървета в цял свят.

Тя се намира в Пирин планина, много близо до хижа Бъндерица, която е на 14км южно от град Банско.

Дървото е високо около 26 метра с диаметър около 2.48метра и обиколка от 7.8 метра.

Маршрут

До Байкушева мура се стига по чудесен маршрут, изграден от дървени стълби, започващи от паркинга до хижа Бъндерица. До хижата се стига за около 20 минути от Банско, като до нея има добър асфалтов път. Може да оставите автомобила си на паркинга там и да се запътите в посока запад, където може да видите табела с информация за дървото и от там започва и маршрута до него.

Той преминава през стръмни но удобни дървени стълби, които пресичат пътя и след това продължават нагоре към самото дърво, до което има и площадка.

Целия маршрут се изминава за около 10 минути с нормално ходене и снимки.

Още за Байкушева мура

Дървото е едно от най-старите в цял свят, и най-старото иглолистно дърво в България.

То изглежда много красиво и е чудесна идея за кратка разходка сред природата на Пирин. Около него също е пълно с красива растителност, и също така може да видите и животинки като различни видове птици и други.

Дървото се намира на 1930 метра надморска височина, на метри от паркинга преди хижа Бъндерица.

Други забележителности близо до Байкушева мура

Най-близката забележителност, която е само на няколкостотиметра от паркинга е хижа Бъндерица. Там е чудесно местенце сред природата, където може да се разходите и разгледате. А също така и да похапнете.

Друга интересна забележителност е хижа Вихрен, до нея се стига пеш за около 30 минути по асфалтовия път, като от нея има красиви гледки към съседните върхове – Тодорка, Вихрен и други. До нея също може да направите кратка разходка и да похапнете и да се налюбувате на природата там.

Малко по-надолу по пътя към град Банско, може да посетите и Бъндеришка поляна. Там има малък развеселителен комплекс, който включва кула за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф и други. Там е чудесно местенце за почивка сред природата с вашето семейство. Тя се намира на около 4 км по пътя към Банско, като се прави ляв завои, а не се продължява към града, най-добре да използвате навигацията.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано