Меню

Затвори
Меню

Асенова крепост

Затвори
Гледка над Асенова крепост
Гледка над Асенова крепост
Гледка към Асеновград от Асенова крепост
Гледка над Асенова крепост
Време Време:0:30
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Асеновград
Координати Координати:41.986300905757204, 24.873373859088655

В Северните Родопи, южно от Асеновград, се намира една от най-известните крепости в България – Асеновата крепост. Тя е добре поддържана, като до нея има асфалтов път, а пред нея има място за няколко коли. За да я разгледате се заплаща и входна такса.

Тя е разположено върху рид Могилата, намираща се над пътя между Асеновград и Смолян, на 130 метра височина над Асеновград. Крепостта е изградена от външна и вътрешна част, като външната стена е дебела близо 3 метра и висока около 3 метра.

Най-ранните археологически находки са от V-IV век преди Христа. Самата крепост датира от IX век. През 1230-1231, е укрепена. През 1970 година започват проучвания и запазване на крепостта.

Вътре може да видите фрагменти от керамика, оръжия, сечива и други интересни неща. Също така има и постройка – църква Света Богородица Петричка, а близо до църквата има и леко изкачване, като се стига до високата част на крепостта, от която може да видите красиви панорамни гледки, както към Родопите така и към Асеновград.

Маршрутът е лек и там често ходят родители с деца за да им покажат не само интересните открития и история, но и красивата природа. Крепостта също така е и сред 100-те национални туристически обекта на Българският туристически съюз.

Маршрут

Маршрут Асеновград Асенова Крепост

Покажи маршрута До крепостта се стига доста лесно с автомобил. Може да оставите колата в Асеновград и да повървите 2-3 километра по асфалтова улица или направо да се качите с автомобила на крепостта, като там има паркинг. От центъра на града трябва да хванете в посока юг, към Родопите. Улицата по която можете да стигнете до крепостта се нарича 6-ти януари, тя води към Бачково, като малко след края на Асеновград трябва да поемете в дясно, по добър асфалтов път, който е се изкачва нагоре. Там можете да оставите колата си и с повървите нагоре около 40 минути, а също така малко преди крепостта има и добър паркинг. На входа се заплаща такса, която не е висока. Вътре в крепостта има добре обособени пътеки и табели, като целия обход отнема около 30-40 минути.

Още за Асеновата Крепост

Асенова крепост са останки на средновековна крепост с укрепена църква Света Богородица Петричка. Крепостта се намира на около 2 километра южно от Асеновград, като има удобен за качване и кратък маршрут. Самата разходка в крепостта на места е стръмна , но е добре направена и има много красиви гледки. На върха на крепостта има живописна панорамна гледка към Асеновград и Родопите. Крепостта е построена още през IX век за да пази вратата на Беломорския проход. Тя носи името на цар Иван Асен II, който я подобрява и достроява. Асеновата Крепост е също така в 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Тя работи за посещения от понеделник до неделя, до късен следобед. Крепостта е чудесна идея за разходка със семейството. Може да се насладите на красиви панорами и интересна история. Тя е чудесен избор за хора, които обичат исторически обекти.

Още забележителности близо до Асенова Крепост

Много близо до крепостта, може да посетите село Бачково. То е китно и приятно за почивка селце, сгушено в Родопите, отлична идея за приятна екскурзия в топлите дни на летния сезон. До него се стига, като по главния от Асеновград, продължите по пътя към Смолян, като след около 10 километра ще стигнете и до селцето. Там има хотелчета и ресторанти.

Освен Бачково, може да продължите още малко по пътя навътре в Родопите и да посетите Бачковския манастир, който предлага интересна история и чудесни гледки. Той е един от най-известните манастири в България. Намира се само на 12 километра южно от Асеновград.

Срещу входа на манастира, също така има и врата, през която може да минете и да се качите нагоре в посока североизток, като тази пътечка ще ви отведе до красив водопад (движите се по широк планински път, като той първо се изкачва, после слиза надолу и се движи успоредно на река, малко след спускането, вляво, има и удобна площадка до която се намира и Бачковския водопад). След него също се намират и параклис, беседка и малка пещера.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано