Меню

Затвори
Меню

Асенова крепост

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Гледка над Асенова крепост
Гледка над Асенова крепост
Гледка към Асеновград от Асенова крепост
Гледка над Асенова крепост
Време Време:0:30
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Асеновград
Координати Координати:41.986300905757204, 24.873373859088655

Ако искате да посетите красиво място сред природата, което освен панорамните гледки към Родопите предлага и много богата история то Асеновата крепост е много добра идея.
Крепостта предлага богата история и красиви гледки, тя се намира на няколко километра от град Асеновград. Тя е добре поддържана, като има асфалтов път до нея с място за няколко коли, а за да я посетите се заплаща и входна такса.

Вътре може да видите фрагменти от керамика, оръжия, сечива и други интересни неща. Също така има и постройка – църква Света Богородица Петричка, а близо до църквата има и леко изкачване, като се стига до високата част на крепостта, от която може да видите много красиви панорамни гледки, както към Родопите така и към Асеновград.

Маршрутът е лек и там често ходят родители с деца за да им покажат не само интересните открития и история, но и красивата природа.

Маршрут

Маршрут Асеновград Асенова Крепост

Покажи маршрута До крепостта се стига доста лесно. Може да оставите колата в Асеновград и да повървите 2-3 километра или направо да се качите с автомобила на крепостта, като там има паркинг. От центъра на града трябва да хванете в посока юг, към Родопите. Улицата по-която може да стигнете почти до крепостта се нарича 6-ти януари, тя води към Бачково, като малко след края на Асеновград трябва да поемете в дясно, по добър асфалтов път, който е под наклон. На входа се заплаща такса, която не е висока. Ако имате път от там, или обичате да разглеждате и научавате интересни истории за крепости, то това е чудесен избор.

Още за Асеновата Крепост

Асенова крепост са останки на средновековна крепост с укрепена църква Света Богородица Петричка. Крепостта се намира близо до Асеновград, като има удобен за качване и кратък маршрут. Самата разходка в крепостта на места е стръмна , но е добре направена и има много красиви гледки. На върха на крепостта има уникална панорамна гледка към Асеновград и Родопите. Крепостта е построена още през IX век за да пази вратата на Беломорския проход. Тя носи името на цар Иван Асен II. Асенова Крепост е също така в 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Крепостта е чудесна идея за разходка със семейството. Може да се насладите на красиви панорами и интересна история. Тя е чудесен избор за хора, които обичат исторически обекти.

Още забележителности близо до Асенова Крепост

Много близо до крепостта, може да посетите Бачково. То е китно и приятно за почивка в топлите дни на летния сезон. Освен Бачково, може да продължите още малко по пътя навътре в Родопите и да посетите Бачковския манастир, който предлага интересна история и чудесни гледки. Срещу входа на манастира, също така има и врата, през която може да минете и да се качите нагоре в посока североизток, като тази пътечка ще ви отведе до красив водопад. След него също се намират и параклис, беседка и малка пещера. А ако обичате върховете, може да продължите нагоре по маркирана пътека, която да ви отведе до връх Червената стена. Тези красоти са само на 40-50 минути от манастира.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано