Меню

Затвори
Меню

Асенова крепост

Затвори
Гледка над Асенова крепост
Гледка над Асенова крепост
Гледка към Асеновград от Асенова крепост
Гледка над Асенова крепост
Време:0:30
Трудност:Ниска
Близо до:Асеновград
Координати:41.986300905757204, 24.873373859088655

Ако искате да посетите красиво място сред природата, което освен панорамните гледки към Родопите предлага и много богата история то Асеновата крепост е много добра идея.
Крепостта предлага богата история и красиви гледки, тя се намира на няколко километра от град Асеновград. Тя е добре поддържана, като има асфалтов път до нея с място за няколко коли, а за да я посетите се заплаща и входна такса.

Вътре може да видите фрагменти от керамика, оръжия, сечива и други интересни неща. Също така има и постройка – църква Света Богородица Петричка, а близо до църквата има и леко изкачване, като се стига до високата част на крепостта, от която може да видите много красиви панорамни гледки, както към Родопите така и към Асеновград.

Маршрутът е лек и там често ходят родители с деца за да им покажат не само интересните открития и история, но и красивата природа.

Маршрут

Маршрут Асеновград Асенова Крепост

Покажи маршрута До крепостта се стига доста лесно. Може да оставите колата в Асеновград и да повървите 2-3 километра или направо да се качите с автомобила на крепостта, като там има паркинг. От центъра на града трябва да хванете в посока юг, към Родопите. Улицата по-която може да стигнете почти до крепостта се нарича 6-ти януари, тя води към Бачково, като малко след края на Асеновград трябва да поемете в дясно, по добър асфалтов път, който е под наклон. На входа се заплаща такса, която не е висока. Ако имате път от там, или обичате да разглеждате и научавате интересни истории за крепости, то това е чудесен избор.

Още за Асеновата Крепост

Асенова крепост са останки на средновековна крепост с укрепена църква Света Богородица Петричка. Крепостта се намира близо до Асеновград, като има удобен за качване и кратък маршрут. Самата разходка в крепостта на места е стръмна , но е добре направена и има много красиви гледки. На върха на крепостта има уникална панорамна гледка към Асеновград и Родопите. Крепостта е построена още през IX век за да пази вратата на Беломорския проход. Тя носи името на цар Иван Асен II. Асенова Крепост е също така в 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Крепостта е чудесна идея за разходка със семейството. Може да се насладите на красиви панорами и интересна история. Тя е чудесен избор за хора, които обичат исторически обекти.

Още забележителности близо до Асенова Крепост

Много близо до крепостта, може да посетите Бачково. То е китно и приятно за почивка в топлите дни на летния сезон. Освен Бачково, може да продължите още малко по пътя навътре в Родопите и да посетите Бачковския манастир, който предлага интересна история и чудесни гледки. Срещу входа на манастира, също така има и врата, през която може да минете и да се качите нагоре в посока североизток, като тази пътечка ще ви отведе до красив водопад. След него също се намират и параклис, беседка и малка пещера. А ако обичате върховете, може да продължите нагоре по маркирана пътека, която да ви отведе до връх Червената стена. Тези красоти са само на 40-50 минути от манастира.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано