Меню

Затвори
menu

Асенова крепост

Затвори
Гледка над Асенова крепост
Гледка над Асенова крепост
Гледка към Асеновград от Асенова крепост
Гледка над Асенова крепост
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.986300905757204, 24.873373859088655

В Северните Родопи, южно от Асеновград, се намира една от най-известните крепости в България – Асеновата крепост. Тя е добре поддържана, като до нея има асфалтов път, а пред нея има място за няколко коли. За да я разгледате, се заплаща входна такса.

Тя е разположено върху рид Могилата, намираща се над пътя между Асеновград и Смолян, на 130 метра височина над Асеновград. Крепостта е изградена от външна и вътрешна част, като външната стена е дебела близо 3 метра и висока около 3 метра.

Най-ранните археологически находки са от V-IV век преди Христа. Самата крепост датира от IX век. През 1230-1231 година, е укрепена. През 1970 година започват проучвания и действия за запазване на крепостта.

Вътре можете да видите фрагменти от керамика, оръжия, сечива и други интересни предмети. Също така можете да разгледате цяла запазена постройка – църква Света Богородица Петричка. Близо до църквата има леко изкачване, по което можете да стигнете до високата част на крепостта. Оттам можете да видите красиви панорамни гледки както към Родопите, така и към Асеновград.

Маршрутът е лек и там често ходят родители с деца, за да им покажат не само интересните открития и история, но и красивата природа. Крепостта също така е и сред 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Маршрут

Маршрут Асеновград Асенова Крепост

Покажи маршрута До крепостта се стига лесно с автомобил. Можете да оставите колата си в Асеновград и да повървите 2-3 километра по стръмна асфалтова улица или направо да се качите с автомобила си на крепостта, като там има паркинг. От центъра на града трябва да хванете в посока юг, към Родопите. Улицата, по която можете да стигнете до крепостта, е „6-ти януари“. Тя води към Бачково, като малко след края на Асеновград трябва да поемете в дясно, по добър асфалтов път, който се изкачва нагоре. Там можете да оставите колата си и да повървите нагоре около 40 минути. Също така малко преди крепостта има и неголям паркинг. На входа се заплаща такса, която не е висока. Вътре в крепостта има добре обособени пътеки и табели, като целият обход отнема около 30-40 минути.

Още за Асеновата Крепост

Асенова крепост представлява останки на средновековна крепост с укрепена църква „Света Богородица Петричка“. Крепостта се намира на около 2 километра южно от Асеновград, като до нея има удобен за изкачване кратък маршрут. Самата разходка в крепостта на места е стръмна , но пътеките са добре направени и от тях се откриват много красиви гледки. От върха на крепостта се вижда живописна панорамна гледка към Асеновград и Родопите. Крепостта е построена още през IX век, за да пази вратата на Беломорския проход. Тя носи името на цар Иван Асен II, който я подобрява и достроява.

Асеновата Крепост е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Тя е отворена за посещения от понеделник до неделя, до късен следобед. Крепостта е чудесна идея за разходка със семейството. Може да се насладите на красиви панорами и интересна история. Тя е чудесен избор за хора, които обичат исторически обекти.

Още забележителности близо до Асенова Крепост

Много близо до крепостта, можете да посетите село Бачково. То е китно и приятно за почивка селце, сгушено в Родопите, като е и отлична идея за приятна екскурзия в топлите дни на летния сезон. До него се стига, като по главния от Асеновград, продължите по пътя към Смолян – след около 10 километра ще стигнете до селцето. Там има хотелчета и ресторанти.

Освен Бачково, може да продължите още малко по пътя навътре в Родопите и да посетите Бачковския манастир, който е един от най-известните манастири в България. Намира се само на 12 километра южно от Асеновград и представлява много красива постройка с добре поддържан двор.

Срещу входа на манастира ще видите и врата, през която можете да минете и да се качите нагоре в посока североизток. Тази пътечка ще ви отведе до красив водопад (движите се по широк планински път, като той първо се изкачва, после слиза надолу и се движи успоредно на река; малко след спускането, вляво, има и удобна площадка до която се намира и Бачковският водопад). След него можете да видите и параклис, беседка и малка пещера.

Рейтинг: 4.3

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив