Меню

Затвори
menu

Арка на свободата

Затвори
Паметник Арка на свободата
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Сопот
Координати Координати:42.7770060415023, 24.614490465724337

Стара Планина е най-дългата планина на България. Тя се простира от западната ни граница до източната, до Черно море. На нейното било има многобройни върхове и хижа, а също така там се намира и голям бетонен паметник, който се вижда отдалеч.

Паметника Арка на Свободата се намира на прохода Троян-Кърнаре в централна Стара планина. Той е посветен на руските освободители и съветските войни – на преминаването на троянския отряд през Стара планина и боевете през 1878 година. Паметникът представлява масивна структура от бетон.

Той е чудесна идея за разходка и уникални гледки в Стара планина, като се намира точно на билото на планината, на около 800 метра югоизточно от мястото на билото където често се спира за преходи в областта. До него се стига по удобен път, като близо до него също така има и паркинг.

Мястото е отлична идея за лека разходка през топлите сезони с цялото семейство. Природата около него също е много красива, тъй като той се намира на над 1500 метра надморска височина, няма гористи местности, но има много растения и дребни животни.

Маршрут

До паметника се стига през прохода Троян-Кърнаре. През прохода на един от завоите, има полянка в лявата страна – ако идвате от Кърнаре. Полянката се намира се на около 22 километра от Кърнаре, като пътят е със доста завои и ще ви отнеме около 30 минути да я достигнете. Там може да оставите колата си и да продължите на изток, като само на няколкостотин метра се вижда и паметника. До него се стига за около 10 минути по полегат и удобен път. От него се откриват чудни гледки към съседните върхове и части от северна и южна България. До паметника има и асфалтиран път, по които може да стигнете с автомобил като малко преди паметника има и голям паркинг.

Още за Арката на свободата

Паметникът представлява висока и красива бетонна структура, изградена за почиването на руските освободители съветските войни. Той е висок 35 метра и стой на билото на Стара планина, като до него преминава и най-дългия туристически маршрут в България – Ком-Емине, който е маркиран с червено-бяла маркировка, той продължава по билото на цялата планина. Паметникът се вижда отдалеч, като в топлите сезони е прекрасна идея за лека разходка. Може да достигнете пеша за около 15-20 минути или направо да паркирате колата си на паркинга близо до него.

От паметника може да видите уникални гледки, от там може да се видят голяма част от областите в Северна България, както и голяма част от Южна България, включително – Родопи, Рила и Средна гора. Също така ако погледнете на изток може да видите и най-високият връх на Стара Планина – връх Ботев, които се отличава с кулата, която е построена на него.

Мястото е прекрасно за лека разходка, особено през топлите сезони, то е леснодостъпно а панорамните гледки и природата там са уникални. Близо до него се намира и седловината Беклемето, а до нея има и много върхове и други красоти.

Други забележителности близо до Арката на свободата

Ако решите, че искате да си направите по-дълга разходка, може да тръгнете по билото на Стара планина и да посетите някой връх, заслон или хижа.

От мястото където оставяте колата си, може да продължите на запад, по червената маркировка по билото на планината, след около 1 час може да се качите на красивия връх Козя Стена. От него има чудесни гледки и е отлична идея за кратка разходка сред планината.

Можете да продължите от паметника на изток и леко на югоизток по планински път, като след около 1 час ще стигнете до заслон Орлово Гнездо. Това е красив заслон на надморска височина 1575 метра.

Друго интересно местенце, което може да посетите е водопад Сувчарско Пръскало. До него се стига от Христо Даново, което е много близо до прохода. То се намира на 4 километра северозападно от Кърнаре. От него може да тръгнете пеш към водопада, като пътя започва от четвъртата пресечка в дясно от входа на селцето, след което пътя се извива на ляво и продължава към планината по асфалтов път, който не е много поддържан. След около 1.5 часа ще стигнете до бетонен мост и табелка за водопада, от там имате около 10 минути по тясна пътечка в гората и пред вас ще се открие чудната гледка на водопада.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Сопот

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:КлисураВодопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура