Меню

Затвори
Меню

Арка на свободата

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Паметник Арка на свободата
Време Време:0:10
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Сопот
Координати Координати:42.7770060415023, 24.614490465724337

Паметника Арка на Свободата се намира на прохода Троян-Кърнаре в централна Стара Планина. Той е посветен на руските освободители и съветските войни – на преминаването на троянския отряд през Стара Планина и боевете през 1878 година. Паметника представлява масивна структура от бетон. Той е чудесна идея за разходка и уникални гледки в Стара Планина, като той се намира точно на билото на планината. До него се стига по удобен път, като близо до него също така има и паркинг. Мястото е отлична идея за лека разходка през топлите сезони с цялото семейство, от него има много красиви панорамни гледки над голяма част от планината и държавата.

Маршрут

До паметника се стига през прохода Троян-Кърнаре. През прохода на един от завоите, има полянка в лявата страна, ако идвате от Кърнаре, намира се на около 22 километра от Кърнаре. Там може да оставите колата си и да продължите на изток, като само на няколкостотин метра се вижда и паметника. До него се стига за около 10 минути по полегат и удобен път. От него се откриват чудни гледки към съседните върхове и части от северна и южна България.

Още за Арката на свободата

Паметника е красива бетонна структура, изградена за почиването на руските освободители съветските войни. Той е висок 35 метра и стой на билото на централна Стара Планина, като до него преминава и най-дългия туристически маршрут в България – Ком-Емине.

Други забележителности близо до Арката на свободата

Ако решите, че искате да си направите по-дълга разходка, може да тръгнете по билото на Стара Планина и да посетите някой връх, заслон или хижа.

От мястото където оставяте колата си, може да продължите на запад, по червената маркировка по билото на планината, след около 1 час може да се качите на красивия връх Козя Стена. От него има чудесни гледки и е отлична идея за кратка разходка сред планината.

Може да продължите от паметника на изток и леко на югоизток по планински път, като след около 1 час ще стигнете до заслон Орлово Гнездо. Това е красив заслон на надморска височина 1575 метра.

Друго интересно местенце, което може да посетите е водопад Сувчарско Пръскало. До него се стига от Христо Даново, което е много близо до прохода. То се намира на 4 километра северозападно от Кърнаре. От него може да тръгнете пеш към водопада, като пътя започва от четвъртата пресечка в дясно от входа на селцето, след което пътя се извива на ляво и продължава към планината по асфалтов път, който не е много поддържан. След около 1.5 часа ще стигнете до бетонен мост и табелка за водопада, от там имате около 10 минути по тясна пътечка в гората и пред вас ще се открие чудната гледка на водопада.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано