Меню

Затвори
menu

Араповски манастир

Затвори
Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир Света Неделя
Аязмо до Араповския манастир
В двора на манастира
Музей на Ангел войвода
Вътре в музея
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.02013216192328, 24.99344085950145

Араповският манастир – Света Неделя – е много известен и красив, той представлява български православен манастир, намиращ се на 12 километра източно от Асеновград в полите на Северните Родопи. Изграден е близо до древен свещен извор, близо до село Златовръх или още познато като Арапово от където идва и неговото име.

Манастирът е сред новооснованите манастири преди Освобождението на България. Изграден е през 1856 година. Към момента там могат да се видят много красиви постройки, сред който голяма каменна кула, която е свързана с Ангел войвода, един от най-знатните хайдути в тази част на държавата.
Там също така има и съборна църква – Света Неделя, която е завършена през 1859 година, като представлява голяма кръстокуполна сграда с четири опори.
Около свещения извор – аязмо, е построена и малка красива сграда, а до него в днешни дни има и място за хапване. В двора на манастира има също така различни красиви растения, а в източният част на манастира има и място за животни.

Мястото е изключително приятно и красиво. Съчетава архитектурни стилове и изкуство от различни епохи, има изключително важен културен и религиозен смисъл за региона и страната. Мястото е отлично за туризъм, като редовно привлича стотици туристи ежедневно. Можете да го посетите и да се насладите на богатата история и културно наследство на българските манастири.

Маршрут

Манастирът се намира на около 12 километра източно от Асеновград в Южна България. За да стигнете до него трябва от центъра на Асеновград, да продължите по улица Цар Иван Асен II – пътя към град Първомай, след което към края на града се прави десен завой по пътя към село Козаново. Минавате през селцето, като малко след него (около 600-700 метра) се прави друг десен завой, където има и поставена табелка за манастира, след около още 1 километър по този път, вляво ще видите манастира, а пред него има и места за доста автомобили.

Още за манастира

Манастирът е изграден през далечната 1856 година от йеромонах Софроний. Малко по-късно през 1859 година е основано и училище към него. Надписи посочват че зографисването е със средства събрани от населението.

В южната част на манастира се издига голяма купа, която в днешни дни в музей в памет на Ангел войвода, който е бил виден хайдутин, той също така е бил и основен дарител за изграждането на манастира. Тя представлява триетажна сграда, като първите етажи са малки стай с малки прозорчета, а 3-тият етаж е жилищната част, където има и красиви легла и други мебели, помагащи на хората да се потопят в древността.

Църквата в двора е завършена през 1859 година, тя е голяма сграда със четири свободни опори. Отвъртре има изключително красиви стенописи.

Други забележителности близо до манастира

Язовир 40-те извора – на около 6.5 километра западно от манастира се намира красив малък язовир. Можете да стигнете до него като се върнете на главния път към Асеновград и след около 5 километра, малко след село Козарово, ще видите асфалтиран път вляво, в посока юг, тръгнете по него и след малко ще стигнете на язовира. Той е малък но много красив, отлична идея за лека разходка през топлите сезони.

Асеновата крепост – на около 15 километра западно можете да отидете до красивата и известна крепост. За да стигнете до нея, трябва да се върнете към Асеновград, след което да продължите по пътя към Бачково (улица 6-ти януари), малко след края на града вдясно ще видите отбивка с асфалтов път, който се изкачва нагоре, тръгнете по нея. След 5-10 минути по този път ще стигнете до крепостта, направете десен завой и ще отидете на паркинга. Трябва да заплатите такса и можете да влезнете да я разгледате. Там можете да видите много старинни предмети, красиви панорамни гледки и чудна църква.

Бачковски манастир – един от най-големите и красиви манастира се намира само на 22 километра югозападно от Араповския манастир. Той е също изключително живописен и също така лесно достъпен. За да стигнете до него трябва да се върнете към Асеновград, след което да поемете по главния път към град Смолян. След около 10 километра по този път, малко след село Бачково, ще видите вляво и отбивката за манастир Бачково. Тръгнете по този път, можете да оставите колата си там на паркинг или да се качите по малка уличка до самия манастир, където също има платен паркинг. Можете да разгледате както манастира, така и малко преди него красивите малки сергийки където се предлагат чудни вкусотии и различни прибори за хапване и играчки за деца. Мястото е много приятно за разходка през уикенда.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:Асеновград


Римски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:АсеновградВръх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:ПловдивХижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица