Меню

Затвори
menu

Античен форум Августа Траяна

Затвори
Античен форум Авгуса Траяна
Античен форум Авгуса Траяна
Форум Августа Траяна
Гледки към античният форум
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.42709750559504, 25.62479650339046

Стара Загора е един от най-големите български градове, той се намира в Централна България, южно от Стара Планина. В града може да намерите много чудни сгради, паркове, музей и други. През края на седмото хилядолетие преди Христа в района на Стара Загора има цивилизация. В този период възникват и четири праисторически селища, като едно от тях е било най-голямото по българските земи в продължение на 6000 години.

В града са открити неолитни жилища от средата на шестото хилядолетие преди новата ера. В Стара Загора също така се намира Драматичен театър Гео Милев, античният Форум Августа Траяна, Държавна опера Стара Загора и много други.

Августа Траяна е името на античен град. През 106 година император Траяна сменя името на град Берое на Августа Траяна, като той се превръща във втория най-голям град в провинцията след Филипопол (сегашен Пловдив).

Останките от форума Августа Траяна могат и днешни дни да се видят в централните части на Стара Загора. Мястото е изключително красиво, като е отворено за посетители и не се изисква заплащане. Мястото е отлична идея за разходка ако сте в град Стара Загора.

Маршрут

Останките от Античният Форум Августа Траяна се намират в централните части на град Стара Загора. До тях може да се стигне с автомобил, като наблизо има и платени места за паркиране. Ако влизате в Стара Загора от юг през булевард Свети Партиарх Евтимий, трябва да направите ляв завой по улица Генерал Столетов, след това след около 3-4 минути само по тази улица ще трябва да направите ляв завой по булевард Митрополит Методи Кусев. На този булевард има няколко места за паркиране, а самия Форум се намира веднага след завоя, под пътя. Входа се пада вляво от пътя, през парка. Мястото може да се разгледа за 15-20 минути. Отлична идея за разходка със деца.

Още за Форума на Августа Траяна

Форумът на Августа Траяна (древен римски град) се намира в централните части на град Стара Загора. Археологическия обект е разкрит при разкопки в района. Форумът се е намирал в югозападната част на римския град. Античният комплекс включва – западната порта на Августа Траяна, части от крепостните стени, крайградски ров, площадно пространство, амфитеатрален аудиториум, трасе на една от главните улици на античния град, южната фасада на градските терми.

На север от площада се намира Амфеитеатрален Аудиториум, който е съставен от девет реда седалки. Зад него се намира южната фасада на Градските терми.

В днешно време форумът се използва за сцена на различни оперни, театрални и други представления.

Забележителности близо до Античният форум

Паметник Бранителите на Стара Загора – мястото е изключително красиво, построено в източната част на града. То представлява мемориален комплекс, издигнат в чест а битката на 31-ви юли 1877. Там има изградени няколко статуи и монумент, който наподобява знаме. Мястото е много красиво и от него може да видите чудни гледки над Стара Загора. Мястото се намира на около 4.3 километра източно от Античният Форум. До него можете да стигнете, като тръгнете обратно по улица Георги Столетов, в посока изток, след което трябва да направите десен завой по булевард Свети Патриарх Евтимий. След това трябва да направите ляв завой по булевард Цар Симеон Велики. От там продължавате по булевард Никола Петков, а след това по булевард Цар Симеон Велики. Малко след това правите ляв завой по улица Родопи, която след около 3-4 минути ще ви отведе до голям парк, където е построен и паметника.

Регионален исторически музей Стара Загора – ако искате да научите много история, то може да посетите регионалния музей в Стара Загора. Той се намира само на 260 метра източно от форума. До него можете да стигнете, като продължите булевард Митрополит Методи Кусев, в посока юг, след което направите ляв завой по улица Любор Байер. Малко след това ще стигнете до булевард Руски, където се намира и Регионалният исторически музей.

Драматичен театър Гео Милев – можете да посетите и красивата сграда на драматичният театър. Тя се намира само на метри южно от форума, по улица Митрополит Методи Кусев.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Стара загора

Енинско ждрело
Енинско ждрело
Близо до:Казанлък


Екопътека Бяла Река гледка
Екопътека Бяла река
Близо до:Калофер