Меню

Затвори
menu

Античен театър Пловдив

Затвори
Античен театър Пловдив
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.14679189882176, 24.751066410806043

Град Пловдив е един от най-големите градове в България. Той е разположен северно от Родопите и южно от Средна Гора. Градът е известен, както в България, така и в цял свят, като един от най-старите постоянно обитавани градове в света – над 6000 години. През 2019 година Пловдив бива избран за европейска столица на културата.

Той е известен не само със своята архитектура и културно наследство, но и с уникалните гледки и природни забележителности. В града можете да видите: Гребната база (съоръжението е сред най-големите подобни за водни спортове на Балканите), Старият град на Пловдив (обитаван от стотици години и запазил отлична архитектура, съчетаваща културно наследство и красота), тепетата на Пловдив (в града има 6 запазени тепета, като те са публично достъпни, а от тях се откриват уникални гледки над града и околията), Пеещите фонтани (мястото е символично за град Пловдив, то представлява многобройни фонтани, играещи си с водата и предоставящи красиви гледки; вечер през лятото има допълнителни светлини и звучи класическа музика), Античният театър (театърът е сред най-добре запазените антични театри в цял свят).

Античният театър представлява добре запазена постройка, изградена по нареждането на римския император Марк Уллий Траян. Мястото е построено през 98-117 година след Христа, като в днешни дни то е адаптирано за различни културни събития, провеждащи се в града. Там биха могли да се съберат около 3500 зрители. Мястото е обявено за археологически паметник през 1995 година. Театърът представлява постройка, гледаща на юг към Родопите, с форма на полукръг и външен диаметър от 82 метра. Местата за сядане са разположени в 28 реда седалки, изградени от мрамор.

Маршрут

Античният театър се намира в централните части на град Пловдив, от южната страна над Тунела, който преминава под тепетата – Джамбаз тепе и Таксим тепе. До него се стига, като тръгнете от улица „Тодор Самодумов“, в посока изток, след което продължите по улица „Цар Ивайло“ в посока юг, която ще ви отведе точно до театъра. Близо до него има места за платено паркиране, тъй като е популярна дестинация. Той може да бъде посетен след заплащане на такса, като касата е непосредствено до входа му. Мястото е много красиво и е подходящо за посещение с цялото семейство.

Още за Античният театър на Пловдив

Театърът е открит през 1968-1979 година от Археологическия музей в Пловдив. Обектът е много добре запазен, което го поставя сред най-непокътнатите антични театри в света. Мястото е било културно сборище от самото си построяване. В днешно време там се провеждат различни културни и други събития, като може да помести около 3500 зрители.

Театърът е една от емблемите на град Пловдив и е често посещаван, както от български, така и от чуждестранни туристи. Той е отлична идея за посещение с цялото семейство, като имайте предвид, че за целта се заплаща такса. Мястото също така е добавено в списъка на 100-те национални туристически обекта на Българският Туристически Съюз.

Други забележителности наблизо

Старият град на Пловдив – мястото представлява старинни постройки, които се обитават и в днешно време. Там има училища, музеи и други. То се намира само на 500 метра северно от Античния театър. За да стигнете дотам, трябва да продължите към улица „Съборна“, след което се движете само в посока север и след около 5-10 минути ще видите красивите постройки на Стария град.

Пеещите фонтани – това са многобройни красиви фонтани, които работят през летния сезон. Те са съчетани с красиви цветове, а вечер дори звучи и класическа музика. Мястото е отлична идея за романтична среща или разходка със семейството. Те се намират в западния край на централния парк на града – Цар Симеоновата градина. За да стигнете до мястото, трябва да тръгнете по улица „Цар Ивайло“ в посока запад, след което да продължите към улица „Съборна“ в посока запад. По нея ще излезете на центъра на Пловдив – улица „Княз Александър I-ви“. Там трябва да направите ляв завой в посока юг и след около 10-ина минути ще излезете на централния площад на Пловдив до Пощата. Срещу нея се намира паркът, правите десен завой към парка, продължавате само направо и ще стигнете до фонтаните.

Сахат тепе – едно от красивите тепета на града се намира на около 800 метра западно от Античния театър. На неговия връх можете да видите красивата часовникова кула, както и невероятни панорамни гледки над голяма част от Пловдив. До него се стига, като от Античния театър продължите по улица „Цар Ивайло“ в посока североизток, оттам направите ляв завой по „Тодор Самодумов“ и продължите по улица „Съборна“. Тя ще ти отведе до главната улица на Пловидв – „Княз Александър I-ви“. Оттам тръгвате в посока юг (ляво) и след около 200 метра ще стигнете до статуята на Мильо. Непосредствено до нея има стълби вдясно, водещи в посока запад. Тръгнете по тях, след малко ще стигнете до други стълби, които продължават нагоре. Продължете само в тази посока и след още 5 минути ще стигнете до върха на тепето.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив