Меню

Затвори
menu

Античен комплекс Сердика

Затвори
Античен комплекс Сердика
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.698865666383995, 23.322441253634977

В град София можете да видите много красиви архитектури, паметници, музеи и други. В центъра на града се намира античният комплекс Сердика. Той представлява археологически обект – запазени останки от крепостта и от главните улици на античният град Сердика. Там могат да се видят също така малки търговски помещения, от където са били купувани храна и други стоки.

Мястото е обявено за историко-археологически резерват през 1976 година. В днешни дни можете да посетите останките отвън а и също така да влезнете в залата след заплащане на такса.

Крепостта Сердика е изградена през 176-180 година при римски императори. Центъра на град Сердика се е намирал източно от църква Свети Георги, като на запад е стигал до площад Света Неделя. Имал е правоъгълна форма с обща площ от около 3400 квадратни метра.

Мястото се намира в центъра на София, като е изключително лесно достъпно. Можете да отидете с цялото семейство, там има табели с информация.

Маршрут

Архитектурният комплекс Сердика се намира в центъра на град София, източно от булевард Княгиня Мария Луиза. За да стигне до комплекса, трябва да отидете на храм Света Неделя, отдясно на него (посока изток) ще видите подлез, който ще ви отведе точно до архитектурният комплекс.

Още за архитектурния комплекс Сердика

Архитектурният комплекс Сердика представлява музей на открито в центъра на град София. Той е разкрит през 2010-2012 при разкопки за строежа на метрото в града.

Комплексът обхваща част от територията на източната порта, източната крепостната стена и част от центъра, там има улици и къщи от античният град Сердика. Там могат да се видят римски останки от сгради и улици.

Комплексът включва открито пространство и закрито, което се заплаща за да се разгледа. Там има няколко улици, големи сгради, църква, търговски помещения и други.

Отвън има много останки, които можете да разгледате – част от сгради и улици, а също така можете да влезнете и в закритата част, като трябва за заплатите такса. Мястото е изключително красиво. Удобно е за посещаване с цялото семейство.

Забележителности близо до комплекса

На няколко минути, в посока юг, можете да посетите и един от най-големите храмове в София – храм Света Неделя. До него можете да стигнете, като от архитектурният комплекс Сердика, преминете през подлеза в посока юг, като ще излезете от източната страна на храм Света Неделя. Храмът е изграден през 1927-1933 година, представлява огромна постройка с красива архитектура.

Народен театър Иван Вазов – един от символите на театралното изкуство се намира само на 5-6 минути пеша. До него можете да стигнете като от комплекса, минете през подлеза в посока юг, към площад Света Неделя. От там трябва да продължит епо улица Съборна в посока изток. Тя ще ви отведе до улица Княз Александър I. Срещу вас ще видите голям парк, от другата му страна се намира народният театър.

Храм-паметник Свети Александър Невски – един от символите на град София се намира само на 1 километър източно от античния форум. До него можете да стигнете като минете през подлеза, в посока юг. След това продължите на изток по булевард Цар Освободител. След което трябва да направите ляв завой по улица Париш и малко след това десен завой по улица Оборище, която ще ви отведе точно до храм-паметника.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияДрагалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София


Храм Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София